Wellpapp wonderland

Wellpapp Wonderland

8  min lästid 16 augusti 2018

Fyra dagar fulla med wellpapp, kreativitet och skaparglädje! Under Barnens Kulturkalas i Göteborg intar Wellpapp Wonderland Trädgårdsföreningen. Barnens Kulturkalas är Nordens största barnkulturfestival och lockar varje år tusentals besökare.
Efter förra årets succé har man i år utökat och kör fyra dagar, förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna komma till oss och skapa tillsammans säger Karl-Johan Sellberg, workshopledare för Wellpapp Wonderland.

Vi fick en intervju med Karl-Johan och med Birte Niederhaus som är ansvarig för Barnens Kulturkalas på Göteborg & Co.

Berätta lite om eventet!

Birte: Wellpapp Wonderland är ett kreativt och spännande event för alla barn, där man får skapa egna kreationer av wellpapp.
Vi kommer att hålla till i Trädgårdsföreningen, nära Palmhuset.

Eventet pågår i fyra dagar; tisdag 14/8, torsdag 16/8, lördag 18/8 och söndag 19/8. Det kostar ingenting att vara med. Alla är välkomna!

Varje eftermiddag kommer vi köra en varieté inne i det stora cirkustältet där man får vara med och visa upp sina kreationer.

Låtskaparen Per Umaerus har gjort en låt dedikerad till eventet, du lyssnar på den lättast på Spotify med länken ”Wellpapp wonderland”.

Wellpapp Wonderland känns som ett väldigt kul initiativ, hur kom det sig att ni drog igång detta?

Karl-Johan: Olle Bjerkås från Fraktalfabriken kom med en idé förra året, han hade fått en förfrågan från Ungdomsfullmäktige om att göra ett kreativt event under Barnens Kulturkalas. Vi körde igång förra året och eftersom det blev en sådan succé så har vi valt att göra det i år igen. Vi kommer köra samma koncept men med lite nya spännande inslag.

Birte: Förra året var en enorm succé, hela Trädgårdsföreningen var helt full av wellpapp!
Det var fantastiskt att se hur både barn och föräldrar samarbetade och gjorde någonting tillsammans. Det känns väldigt kul att vi har utökat det i år så att fler har möjlighet att vara med!

Vad har ni fått för respons på eventet?

Birte: Förra året var första året vi anordnade eventet och vi fick fantastiskt respons! Det var många som tog med sig sina konstverk och gick runt med dem på Kulturkalaset.
Förra året var det många som frågade om Wellpapp Wonderland skulle vara fler dagar under Kulturkalaset, och det var en bidragande faktor till att vi nu har utökat det till fyra dagar i år.

Karl-Johan: Genomgående superpositivt! Förra året fick vi otrolig respons med runt 2000 besökare.
Målet är kreativitet och skaparglädje där alla jobbar på olika nivåer. Man ska kunna jobba självgående samtidigt som det kommer hända saker under dagen.
I år kommer vi ha olika teman varje dag, som man kan välja att jobba med om man vill ha inspiration. Vi kommer ha spännande teman som ”djurens rike”, ”fantasilandskap”, ”framtiden” och ”lokala världsrekord”. Men självklart kan man jobba helt fritt med sina egna idéer som inspiration!
Varje eftermiddag anordnar vi en parad med en orkester, där alla kan gå med och visa upp sina verk. Paraden blir ett roligt inslag som alla kan vara med på. Du hittar paraden i det stora cirkustältet. Kolla in vårt program för mer exakta tider.

Hur många besökare väntar ni i år?

Karl-Johan: Vi räknar med att det ska komma upp mot 8000 besökare totalt, under de fyra dagarna som Wellpapp Wonderland pågår.

Birte: Förra året var det runt 126 000 personer som besökte Barnens Kulturkalas i Trädgårdsföreningen under fem dagar. I år har vi utökat till sex dagar och väntar ca 150 000 besökare. Alla är välkomna, och vi vill såklart att så många barn och vuxna som möjligt ska hitta till oss. Det är gratis inträde, vilket gör det till ett roligt nöje som inte kostar någonting.
Vi har allt material som man behöver på plats. Det går åt en hel del wellpapp och annat material så vi är glada att Rajapack är med och stöttar med material även i år.

wellpapp wonderland
Under Wellpapp Wonderland så tillåts både barn och vuxna skapa roliga saker av wellpapp.

Kommer barnen kunna utmana sina föräldrar eller är det bara barnen som är kreativa dessa dagarna?

Birte: Föräldrar får gärna vara med. Alla skapar utifrån sin egen nivå och man kan behöva hjälp från sina föräldrar eller annan vuxen med vissa moment. Barnen får material och vägledning av dem som håller i workshopen, men det är en perfekt aktivitet om man vill hitta på något tillsammans med sina barn.

Karl-Johan: Alla som vill får vara med, oavsett ålder! Föräldrar, mor- och farföräldrar är välkomna!
Det är otroligt kul att det är så generationsöverskridande, både barn och föräldrar kan arbeta tillsammans och det finns ett stort utrymme för kreativitet. Wellpapp är ett väldigt kul material att jobba med, det är lätt att skapa med och man kan göra stora saker.
Vi kommer använda material som wellpapp, pallmellanlägg, kartonger, papperstejp, papptuber mm.

Vad hoppas ni få ut av eventet?

Karl-Johan: Vi hoppas på kreativitet, skapargläde och gemenskap.
Jag tror det är jätteviktig att man får vara kreativ och jobba med något som är fysiskt. Wellpapp är fantastiskt på det sättet, det är lätt att manipulera, man kan göra stort och smått. Vi vill skapa en så kreativ miljö som möjligt, och skapa ett tillfälle där folk verkligen får vara kreativa med något som inte har en färdig mall eller gränser för vad man kan göra.

Birte: Att barnen ska få vara kreativa och att de kan upptäcka nya sätt att vara kreativa på.
Vi vill visa alternativa sätt att få utlopp för sitt skapande som inte är framför en skärm utan faktiskt är någonting fysiskt som man gör med händerna. Om man inte får med sig det kreativa hemifrån så kan man komma till kulturkalaset för att få testa nya saker!

Får man ta med sig sina verk hem?

Birte: Ja absolut, vi uppmanar alla att ta med sig sina verk hem. Självklart kan man också ta med sig kartonger och eget material hemifrån om man har något som man ändå tänkt att slänga.

För oss på Rajapack är miljöfrågan en viktig punkt som vi jobbar mycket efter. En värdering som vi delar med er på Göteborg & Co. Det avfallet om inte tas hem, återvinns det eller hur gör ni med det?

Birte: Vi källsorterar allt avfall från eventet i största möjliga utsträckning. Kulturkalaset har fått flera priser och utmärkelser för vårt miljöarbete och vi är en av de festivalerna i Norden som är bäst på detta, något som vi är väldigt stolta över.

Två tredjedelar av maten som serveras på Kulturkalaset består av ekologiska råvaror och vi ställer höga krav på att utställare, matstånd och andra samarbetspartners inte säljer vatten på burk. Vi kommer under eventet dela ut vattenflaskor som besökarna fyller på med vatten ur kranar som finns på plats. På så sätt minskar vi mängden plastflaskor och burkar under eventet.

Karl-Johan: I år lämnar vi dessutom plasttejpen och övergår helt till papperstejp, detta gör att det i år kommer vara ännu lättare att återvinna wellpappen och tejpen tillsammans.

Foto: Beatrice Törnros

Ämnen