Allt du behöver veta om packbord

9  min lästid 01 november 2022

Som nr 1 i Europa på emballage får vi på RAJA ofta frågor om packbord – hur skapar man den optimala arbetsstationen och vilka fördelar finns? Här kommer en guide med massor av frågor och svar, så att du kan få rätt vägledning när du väljer packbord för ditt företag.

Varför använda packbord?

En packstation optimerat för dina produkter och anställda är en nyckelfaktor för att lyckas som företag. Förutom att ni sparar tid och pengar när packprocessen effektiviseras, så får du en garanti för att ergonomin sätts på första plats.

Hur väljer man rätt packbord?

Utgå från hur packprocessen ser ut för just dina produkter: vilka material och verktyg behöver du ha lättillgängligt för att kunna ha ett snabbt och ergonomisk arbetssätt? Välj först arbetsbänkens storlek (1,6 x 0,8 m rekommenderas som standard), avgör sen om du behöver statisk eller dynamisk höjd. Nu har du din bas och kan bygga på med önskade tillbehör.

RAJAs utbud med packbord och tillbehör

RAJA har ett starkt utbud med packbord och tillbehör. RAJAs egna packbord är det mest ekonomiska alternativet och det har allt du behöver: slittåligt bord, hyllor för lådor och verktyg, upphängning för rullar med fyllnadsmaterial, och ett skäraggregat med ergonomiskt handtag. Packstationen är enkel att montera, uppskattningsvis tar det bara en kvart att sätta ihop om man är två personer.

SYSTEM FLEX-serien från Hudig Rocholz är det absolut bästa alternativet för en anpassningsbar och flexibel stationen utifrån dina behov. Du kan enkelt anpassa höjd på hyllor, ben och tillbehör. Hyllornas perforerade konstruktion gör det enkelt att haka fast extra tillbehör som hyllor, dispensrar, osv (helt utan verktyg), samt att flytta dem vid behov. Det kompletta packbordet inkluderar bord, pelare, metallhyllor och lister. Alternativt kan du välja ett elektroniskt höj- och sänkbart packbord, vilket utöver själva bordet även inkluderar tre pelare och två perforerade bakväggar. Komplettera sedan med tillbehör efter behov.

Exempel på packstation byggt med SYSTEM FLEX-serien.

Behöver du hjälp att välja packbord? Tveka inte att höra av dig till oss på RAJA. Våra emballagespecialister finns tillgängliga via telefon 010-33 08 200 eller e-post info@rajapack.se, vardagar kl 8:00-17:00.

Vad ska ett packbord vara utrustat med?

Utrusta ditt packbord med verktyg och emballage som är anpassat till dina produkter. Det du använder oftast ska vara lättillgängligt. Tabellen nedan ger en översikt hur det brukar se ut för RAJAs kunder:

ETT MÅSTE
Indispensable à chaque table d'emballage
ANVÄNDS OFTA
2 étoiles
ANVÄNDS IBLAND
1 étoile
• Lådor, e-handelspåsar och/eller kuvert
• Packtejp och tejphållare
• Etiketter och skrivare
• Stötdämpning för fyllnad och skydd
• Förvaringslådor för bättre organisering
• Skyddsmaterial: kraftpapper, bubbelplast eller skumfolie.
• Sax eller kniv
• Papperskorg
• Streckkodsläsare
• Skrivmaterial
• Förpackningar för speciella format: t ex extra platta eller långa lådor
• Häftapparat för kartong
• Sträckfilm
• Packband
• Paketvåg

 

Bonustips: ibland kan det vara svårt att visualisera hur ett visst verktyg eller tillbehör till ett packbord faktiskt ser ut. Hudig Rocholz har tagit fram ett virtual showroom där du kan utforska deras packbord och moduler i 360°. Du kan också bygga ditt eget packbord online i deras packaging table configurator (välj ”System flex” som bas). Självklart kan du vända dig till oss på RAJA om du behöver hjälp att anpassa din arbetsstation.

Hur installerar man packbordet?

När du har allt emballage och alla verktyg och tillbehör som behövs är det dags att planera hur ditt packbord ska se ut. Detta innebär att varje verktyg får sin optimala plats. För att packningen ska kunna skötas så snabbt och effektivt som möjligt behöver de mest använda materialen ska alltid finnas nära till hands. För att visualisera detta delar vi in ​​arbetsstationen i tre zoner:

  • Zon 1 – Center: Mitten av bordet ska ge tillräckligt med ledigt utrymme för packningsprocessen. En fri och rymlig arbetsyta är ett måste. Inom horisontellt räckhåll finns föremål som kommer att användas regelbundet. Dessa inkluderar tejp, en etikettskrivare och mindre backar där pennor, klistermärken, sax  etc. kan förvaras. En dispenser för skyddsmaterial (rulle med kraftpapper eller bubbelplast) är säkert användbar även där.
  • Zon 2 – Topp: Om du tittar upp så hittar du alla ”yttre förpackningar” där. Kartonger, påsar, kuvert etc. Hyllor med avdelare gör det enkelt att separera de olika formaten och snabbt få tag på dem.
  • Zon 3 – Nedan: Det vore synd att inte använda utrymmet under packbordet.
    Här har du fortfarande tillräckligt med plats för en stor dispenser (för bubbelplast till exempel). Du kan också placera några lådor av större format där.
  • Extra: hanterar du en stor mängd beställningar och paket varje dag? Använd en separat maskin bredvid ditt packbord för dämpningsmaterial. Du kan välja papper eller luftkuddar. Glöm inte att placera en papperskorg nära packbordet.

Varför är ergonomi viktigt?

Investerar du i ergonomi kommer du se många fördelar: nöjdare medarbetare, ett mer hållbart arbetssätt, färre sjukdagar, högre säkerhet i din planering, och så klart det viktigaste: bättre hälsa för dina anställda. Förutom de krav som finns på arbetsgivare i Sverige bör det ses som naturligt att ta hänsyn till ergonomin på arbetsplatsen om man bryr sig om sina anställdas välmående.

En dåligt planerad arbetsplats kan leda till muskuloskeletala besvär (MSD). Tänk böjda axlar, rygg- eller bensmärtor osv. Därför är det viktigt att ställa upp packbordet så att det är bekvämt att använda på korrekt sätt.

Hur ser en ergonomisk packstation ut?

Arbetsplatsen ska vara utformad för att stötta korrekt ergonomi under packningprocessen. Man behöver ta hänsyn till vinklar,  så att det blir så enkelt som möjligt att ha bra hållning utan att ens tänka på det, och att undvika att sträcka på sig i onödan. Här är fyra saker att tänka på när du anpassar en packstation för ergonomi:

1. Rätt arbetshöjd

Rätt arbetshöjd gör att arbetaren kan ha god hållning samtidigt som arbetet genomförs. Rätt arbetshöjd beror på arbetarens längd och arbetets natur, se tabellen nedan. Packning räknas generellt som ”lätt arbete”, vilket innebär en höjd på cirka 85 till 95 cm för bänkskivan. Som referensmått, använd höjden mellan höfter och armbågar. Använder ni höj- och sänkbart bort är det enkelt att justera höjt utifrån olika arbetsmoment och anställda.

Typ av arbete:PrecisionsarbeteLätt arbeteTungt arbete
Arbetsbordets höjd:95 – 110 cm85 – 95 cm70 – 90 cm
Arbetssysslans höjd:I armbågshöjdMellan höft och armbågeI höfthöjd
Visualisering av tabell.
Arbetsytans höjd beror på typ av arbete.

2. Horisontellt greppavstånd

Genom att se till att de mest använda materialen och verktygen finns nära till hands undviker man att arbetaren behöver böja sig och sträcka på rygg, nacke och armar i onödan. I figuren nedan motsvarar det ”bekväma greppavståndet” placeringen av de material du använder oftast. Detta är ungefär avståndet mellan handleden och armbågen. Sedan finns det ”maximala greppavståndet”. Detta motsvarar avståndet mellan handleden och axeln (när du sträcker ut armen). Här kan du förvara material som inte används så ofta.

Bonustips: pelarna i SYSTEM FLEX-seriens övre delar kan monteras lutande i 20°, vilket gör det material som förvaras där enklare att greppa utan att man behöver sträcka sig efter det.

3. Vinkel för visuell information

Ett blad med packningsinstruktioner eller en skärm med orderinformation kan vara en praktisk tillgång för de som vill packa sina beställningar smidigt. Var är det bästa stället att visa denna information? Det beror på synfältet och dess horisontlinje. Det är bäst att se viktig eller ofta förekommande information i 40° vinkel. I en förstorad vinkel på 25° över och under kan du placera ytterligare information. På så sätt behöver den som packar inte böja nacken för långt och kan reducera risken för MSD.

4. Variera arbetsposition och uppmuntra till rörelse

Det finns inte en enda optimal arbetsposition, det viktiga är variation. Växla mellan stående, gående och sittande arbete och ta pauser flera gånger under dagen. Får man in vanan att variera arbetspositionen under dagen så minskar risken för MSD. Se även till att de stolar eller pallar som används på kontor och lager är ergonomiska.

Behöver du hjälp med att välja rätt packbord?

RAJA är specialister på emballage och logistik. Kontakta oss gärna för tips och rådgivning kring packbort och ergonomi. Numret är 010 – 33 08 200 och vi har öppet vardagar 08:00-17:00.

Håll kontakten med oss

Ämnen