Här på RAJA vet vi en hel del om emballage. Har du någon gång funderat över bästa sättet att packa något ömtåligt med en udda form som till exempel en kristallkrona? Följ våra steg-för-steg-guider där du lär dig hur du packar några av de svårare saker som företag eller privatpersoner kan behöva skydda under transport.
Nedan går vi igenom de bästa sätten att packa följande produkter: kristallkrona, finporslin, tavlor, vinflaskor och en cykel.
Artikeln uppdaterades senast 6:e april 2022.
Lär dig emballera en kristallkrona
Kristallkronor är extremt känsliga och har bräckliga delar, är du osäker på var du ska börja eller hur man skyddar dem? Följ våra steg till framgång!
Det här behöver du:
- En kartong
- Packtejp
- Skumfolie eller bubbelplast
- Fyllnadsmaterial som packchips
- Buntband
- Varningsetiketter – hanteras varsamt ömtåligt gods/denna sida upp
Om det är möjligt, använd en industriell krok då det är lättare att förpacka ljuskronan om den hänger. Om det inte går var noga med att placera ljuskronan på en mjuk yta då den kan skadas om den läggs på en hård yta. Vaddering med hjälp av kuddar, handdukar och filtar fungerar bra. Det går även att använda vår wellrobe för att hänga kronan.
Så här gör du:
- För att packa kristallkronan, hitta först en lämplig kartong. Lådan bör vara cirka 75 mm större än ljuskronan. Tänk på kronans vikt, för tyngre taklampor ger tvålagers wellpapplådor bättre skydd.
- Ta bort eventuella glödlampor från ljuskronan och packa i en separat låda. Leta efter andra avtagbara bitar, om några andra bitar kan avlägsnas, packa in dessa individuellt och förpacka dem i en separat låda.
- Om ljuskronan har skarpa kanter som kan skadas under transporten, slå in dessa med bubbelfolie eller använd kartong och tejp för att skydda dem. Var uppmärksam på ljuskronans topp och botten då de båda tar lättast skada vid frakt. Slå in dessa områden noggrant med skumfolie eller bubbelplast.
- Se till att kartongens undersida är väl ihoptejpad. Fyll kartongens botten med skumfolie eller bubbelplast. Linda lösa delar och säkra med buntband. Sänk försiktigt ner ljuskronan i lådan och håll den så upprätt som möjligt. Fyll resten av lådan med lös fyllning, se till att det är komprimerat så att ljuskronan inte kan röra sig.
- När du är nöjd med resultatet och den ligger tätt och stadigt i lådan, täck toppen med skumfolie eller bubbelplast. Stäng lådan och försegla med packtejp. Var noga med att märka lådor som innehåller ljuskronans delar med en varningsetikett med ”hanteras varsamt ömtåligt gods” och markera sidan som ska vara upp med en ”denna sidan upp”.
Bästa sättet att packa finporslin
Att paketera små ömtåliga föremål såsom finporslin kan vara svårt, ta gärna en titt på hur vi på RAJA förpackar porslin för att det ska hålla under hela transporten!
Det här behöver du:
- Makulatur
- Bubbelplast
- Packejp
- Fyllnadsmaterial som packchips
- Skumpackskivor
- En låda
- En andra kartong av tvåwell – behöver vara 75 mm större än den första
- Varningsetiketter – till exempel ”glas”, ”hanteras varsamt ömtåligt gods”, ”aktas”, ”denna sida upp”.
Så här gör du:
- Se först till att du har tillräckligt med utrymme att arbeta på. Rensa ett stort förpackningsbord eller arbetsstation, om du inte har tillräckligt med utrymme, lägg filtar på golvet för att skapa en tillräckligt stor yta för att se allt material och de saker som ska packas. Filtar hjälper också till att skydda porslinet från oavsiktliga stötar.
- Du behöver en kartong som är minst 25 mm större än porslinet du ska packa ner. Du behöver ytterligare en tvålagers wellåda som är minst 75 mm större än den första kartongen.
- Lägg ut porslinet du ska packa och sortera föremålen i lika stora grupper. Om dina föremål inte är av likartade former eller är extremt bräckliga rekommenderar vi att packa i separata mindre lådor för att ge bättre skydd. Dessa mindre lådor kan sedan förpackas inuti den andra lådan.
- Slå in varje objekt individuellt med makulatur och säkra eventuellt med tejp, fortsätt med att slå in i bubbelplast och tejp. Med mycket känsliga föremål som är benägna att gå sönder lätt är det alltid bäst att vara på den säkra sidan. Många skador på sådana föremål uppstår eftersom de stöter emot varandra under transporten.
- Ta den mindre lådan och skär till två skumpackskivor så att de passar botten. Placera en av skivorna i botten av lådan och lägg i det första lagret av förpackat porslin ovanpå och täck sedan med ca två tum fyllnadsmaterial. Upprepa tills lådan är 25-50 mm från att vara fylld. Lägg i den andra skumpackskivan och tryck försiktigt när du stänger lådan, var försiktig så att du inte trycker för hårt eftersom det kan skada innehållet.
- Lägg ungefär 75 mm fyllningsmaterial på botten av den större lådan och placera den packade mindre lådan ovanpå. Använd fyllnadsmaterial för att täcka hela utrymmet runt den mindre lådan. När det är klart, stäng den större lådan och säkra att alla flikar och kanter är ordentligt stängda med tejp. En varningsetikett kan sedan fästas på lådan för att försäkra en extra säker transport.
Packa konst: Tips från Eyestorm
Konstverk är ofta värdefulla, därför krävs det ofta extra försiktighetsåtgärder när man skickar målningar och annan konst. Vi pratade med Eyestorm, ett ledande onlinegalleri och återförsäljare av samtida konst tillverkad i begränsad upplagd, för att få deras tips.
Hur packar ni på Eyestorm en tavla?
Vi packar konsten platt i well och sedan in i en skräddarsydd vit låda med Eyestorms logotyp. Lådorna har standardstorlekar, antingen 750 x 750 x 30 mm eller 1200 x 1200 x 30 mm.
Kan ni berätta hur er packprocess går till?
Vi tar konstverket och lindar in det i makulatur. Hörnskydd sätts i kanterna av tavlan som sedan täcks med enwell som säkras med tejp. Den inpackade tavlan läggs sedan i den vita lådan som säkras med tejp.
Packa vinflaskor: tips från Vin Gourmet
Ska du transportera vin? Är du osäker på hur man förhindrar skador eller trasiga flaskor? Vi pratade med Vin Gourmet som importerar karaktäristiska och kvalitetsviner i mindre upplaga och säljer till systembolaget och restauranger, för att få deras råd.
Hur förpackar ni era viner vid transport?
På Vin Gourmet sköter vi förpackningen av viner genom att vi börjar med att sätta ihop lådorna, något vi anser är en väldigt enkel process. Det vanligaste är att vi skickar helt fyllda lådor och vi använder oss av lådor som innehåller 6 eller 12 fack, processen är väldigt enkel, vi lägger i vinerna i lådorna och tejpar ihop kartongerna med packtejp. Emellanåt skickar vi enstaka vinflaskor och då behöver vi fylla ut lådorna med bubbelfolie för att vinflaskorna ska ligga tätt vid transport, allt för att minimera risken för kross.
Hur enkelt var det att hitta skyddande förpackningar som perfekt mötte alla era fraktbehov?
Vi är väldigt nöjda med de lådor vi använder oss av idag då de inte ger oss några reklamationer från våra återförsäljare.
Vilken typ av skyddande förpackningar använder ni mest?
Vi använder vinemballage för postförsändelse som är anpassade till sex eller tolv vinflaskor. De är extra kraftiga och varje flaska skyddas av fyra lager med wellpapp. De passar för alla våra flaskor och passar väldigt bra för våra DHL-leveranser.
Händer det att vinflaskorna krossas i samband med transport?
I dagsläget har vi inga reklamationer på våra vinflaskor. Från Systembolaget får vi information om hur våra leveranser anländer och än så länge har vi inte haft ett enda problem med krossade eller trasiga flaskor.
Hur packar man en cykel?
Om du vill transportera en cykel är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder så att den inte skadas vid transport. Här är några av våra tips:
Det här behöver du:
- Bubbelplast
- Kantskydd
- Fyllnadsmaterial som packchips
- En kartong, stor nog för hela cykelramen
- En liten låda eller en zip-påse för muttrar och bultar
- Buntband
- Verktyg till nedmontering
Så här gör du:
- Se till att du har ett stort utrymme att arbeta på. Ta bort eventuella extra tillbehör, såsom lampor, speglar och flaskhållare och slå in dessa separat.
- Ta bort cykelsätet. Om ditt säte sitter fast med bultar, lägg ner bultarna i en separat påse så de inte kommer bort. Använd sedan en skiftnyckel för att ta bort pedalerna.
- Om du har möjlighet, vrid styret 90 grader så att det ligger i linje med cykelramen. Om detta inte är möjligt måste du ta bort styret också. Skruva loss alla bultar som håller styret på plats, men lossa inte några kablar. Sänk handtaget vertikalt så att det är i linje med framhjulet.
- Ta sedan bort framhjulet. Om du har snabbkopplingsbultar är det här mycket enkelt. Om inte, skruva loss några bultar och lägg dem i plastpåsen med de andra. Släpp ut lite luft ur båda däcken innan du emballerar dem.
- För att skydda din cykel under transport måste du först använda buntband för att fästa styret på huvudcykelramen. Använd bubbelfolie eller kantskydd som placeras runt cykelramen för att förhindra repor, säkra med buntband. Linda in så mycket av ramen som möjligt i skum för bästa skydd. Om det inte går att använda kantskydd, använd istället bubbelplast och säkra med band. Täck alla kuggar med bubbelplast eller skumfolie för att undvika skarpa kanter som kan repa resten av cykeln.
- Fyll botten av lådan med ca 5 cm fyllnadsmaterial och lägg cykelramen ovanpå. Lägg framhjulet i lådan bredvid ramen. Fyll den lilla lådan med muttrar och bultar, tillsammans med eventuella tillbehör som monterats av från cykeln.
- Fyll nu resten av lådan ordentligt med fyllnadsmaterial. Syftet är att använda tillräckligt så att ramen inte rör sig för mycket. När detta är klart, stäng lådan och tejpa igen den med packtejp.
Behöver du hjälp med emballage?
RAJA är specialister på förpackningar och emballage. På vår webbplats hittar du allt du behöver inom emballage, från lådor och kartonger till fyllnads- och skyddsmaterial, med mera. Du kan självklart även beställa vår senaste produktkatalog helt gratis.
Håll kontakten med oss
- Kontakta våra emballagespecialister för gratis rådgivning
- Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste nyheterna inom emballage och tillgång till exklusiva kampanjer
- Följ RAJA Sverige på Linkedin, Instagram och Facebook